"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

duminică, 2 februarie 2014

Creează şi manifestă ce doreştiSadhguru Jaggi Vasudev


Mintea ta poate să se afle în cinci stări diferite. Ea poate să fie inertă. Asta înseamnă că nu este activată deloc – este într-o stare rudimentară. Dacă energizezi o minte inertă, mintea devine activă, dar împrăştiată. Dacă o energizezi şi mai mult, ea nu va mai fi împrăştiată, ci va oscila. Dacă o mai energizezi şi mai mult, devine concentrată pe un singur punct. Dacă vei continua să o energizezi, ea va deveni conştientă. Dacă mintea ta e conştientă, ea e magică. E un miracol, e puntea către lumea de dincolo.

Minţile inerte nu sunt o problemă. Cineva foarte simplu la minte şi al cărui intelect încă nu e în fierbere nu are nicio problemă. Mănâncă bine, doarme bine. Numai oamenii care gândesc nu pot să doarmă. Oamenii simpli efectuează toate activităţile corpului mult mai bine decât aşa-numiţii intelectuali, pentru că e nevoie de ceva inteligenţă pentru a crea perturbare şi haos. Însă o minte inertă e mai aproape de natura animalică, decât de posibilitatea a ceea ce înseamnă să fii om.

În clipa în care pompezi energie într-o minte inertă, ea devine activă, însă poate să fie împrăştiată. Unii oameni cu mintea inertă, după ce încep anumite practici de yoga, devin şi mai tulburaţi decât erau înainte. Înainte să vină la yoga dormeau şi mâncau mai bine. Acum, mintea lor gândeşte tot felul de lucruri. Astfel de lucruri nu i-au tulburat niciodată până acum, deoarece mintea era inertă.

Cei care aveau o minte foarte împrăştiată vor ajunge într-un loc în care mintea nu este atât de împrăştiată, ci oscilează – într-o zi e aşa, în altă zi e aşa. Asta e o îmbunătăţire uriaşă faţă de a fi împrăştiat de la o clipă la alta. Dacă mintea deja este în oscilaţie şi o energizezi şi mai mult, încet-încet ea va deveni concentrată pe un singur lucru – iar asta e mult mai bine. Însă cel mai important lucru este că mintea ar trebui să devină un proces conştient. Lucrul cel mai miraculos în această existenţă este mintea umană. În materie de instrumente, nu calculatorul, nu maşina sau nava spaţială sunt lucrurile cele mai miraculoase, ci mintea umană. Este lucrul cel mai miraculos, dacă ai putea să o foloseşti conştient.

Motivul pentru care succesul este atât de uşor şi de natural pentru o persoană, în timp ce pentru alta este o luptă este că o persoană gândeşte aşa cum vrea să gândească, iar cealaltă persoană gândeşte împotriva sa. În folclorul yoghin există o poveste foarte frumoasă.

Un om s-a dus la plimbare şi, din întâmplare, a ajuns în paradis. După plimbarea cea lungă, se simţea puţin obosit şi s-a gândit: „Mi-aş dori să mă pot odihni undeva.”. A văzut un copac frumos, sub care era o iarbă moale şi minunată. Aşa că s-a dus şi a dormit pe iarbă. După câteva ore, s-a trezit odihnit. Atunci s-a gândit: „Oh! Ce foame îmi e. Mi-aş dori să am ceva de mâncare.”. S-a gândit la toate lucrurile minunate pe care ar vrea să le mănânce, iar ele pur şi simplu apăreau în faţa lui.

După ce s-a ospătat pe cinste, omul s-a gândit: „Oh, mi-aş dori să am ceva de băut.”. S-a gândit la tot ce ar vrea să bea şi toate băuturile apăreau în faţa lui. În yoga, mintea umană se numeşte „markata”, sau maimuţă, din cauza naturii ei. Cuvântul „maimuţă” a devenit sinonim şi cu „a imita”. Dacă spui că maimuţăreşti pe cineva, înseamnă şi că imiţi pe cineva – asta e treaba minţii tale, şi o face cu normă întreagă. Aşa că o minte ne-stabilită este numită o „maimuţă”.

Când „maimuţa” aceasta s-a activat în omul care a ajuns în paradis, el s-a gândit: „Ce naiba se întâmplă aici? Am cerut de mâncare, mâncarea a venit. Am cerut de băut, a venit băutura. Poate că sunt stafii pe aici.”. S-a uitat în jur şi a văzut stafii. În clipa în care le-a văzut, s-a îngrozit şi a spus: „Oh, sunt fantome pe aici, poate că o să mă tortureze.”. Şi fantomele au început să-l tortureze, iar el a început să strige şi să urle de durere. A spus: „Fantomele astea mă chinuie; o să mă omoare.”. Şi a murit.

Problema era că el stătea sub un copac al dorinţelor, un Kalpavriksha. Orice ar fi cerut devenea realitate. O minte umană bine stabilită este numită „Kalpavriksha”. În această minte, orice ceri devine realitate. Şi în viaţă stai în permanenţă sub un Kalpavriksha, aşa că trebuie să dezvolţi mintea până la punctul la care ea devine o Kalpavriksha, nu o sursă de nebunie.

Odată ce mintea ta devine organizată, felul în care simţi este felul în care gândeşti – aşa că emoţiile tale se vor organiza şi ele. Odată ce gândurile şi emoţiile tale sunt organizate, energiile tale se vor organiza în aceeaşi direcţie. Iar când gândurile, emoţiile şi energiile tale sunt organizate, însuşi corpul tău va fi şi el organizat. Atunci când toate aceste patru elemente sunt organizate într-o singură direcţie, capacitatea ta de a crea şi de a manifesta ceea ce vrei este fenomenală.

Traducere: magicinsight
Sursa: magicinsight.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu