"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

joi, 13 decembrie 2012

Dragostea unei mame influenteaza fizic volumul creierului copilului sauPotrivit unui studiu, publicat  în revista Proceedings a Academiei Naţionale de Ştiinţe, grija pentrui copil, în primii ani de viaţă,  l-ar putea ajuta să aibă o dezvoltare mai rapidă a hipotalamusului.

Formaţiune cenuşie a creierului, hipotalamusul  corespunde părții inferioare a encefalului, având rol important în reglarea superioară a funcţiilor vegetative ale organismului, important pentru răspunsuri de învăţare, memorie şi de stres.

Cercetările efectuate pe animale au arătat că preocupările precoce ale mamei  au un efect pozitiv asupra creşterii puiului, în speţă experienţele fiind realizate la şoareci.
Studiile efectuate la copii au demonstrat  o legătură între experienţele sociale, la o vârsă fragedă,  şi volumul  amigdalelor, care ajută la reglarea,  procesarea şi memorarea reacţiilor emoţionale. Numeroase studii au descoperit, de asemenea, că la copiii crescuţi într-un mediu cultivat au rezultate mai bune la şcoală şi sunt mult mai dezvoltaţi intelectual decât alţi copii, mai puţin educaţi.

Imagini ale creierului au arătat cum dragostea unei mame afectează fizic volumul de hipotalamusului copilului ei.
În cadrul studiului, copiii  care au avut o atenţie deosebită din partea mamelor au avut o creştere a volumului hipotalamusului de 10 la suta mai mare decât a copiilor care au nu beneficiat de atenţia mamelor lor.

Cercetarea a sugerat o legătură între hipotalamus şi o memorie mai buna. “Putem spune că mediul psiho-social are un impact semnificativ asupra modului în care creierul uman se dezvoltă”,  consideră dr. Joan Luby, cercetator al studiului şi psihiatru în cadrul Universităţii Washington şi al Şcolii de Medicină din St Louis, Mo . “Se pune un accent deosebit în ceeea ce priveştet  învăţarea timpurie a copiilor, care va  influenţa pozitiv dezvoltarea lor, spune Luby.”
Cercetarea face parte dintr-un proiect, aflat în curs de desfăşurare, pentru a urmări dezvoltarea copiilor cu debut precoce de depresie.

Ca parte a proiectului, Luby si colegii ei au evaluat  copii cu vârste cuprinse între 3 şi  6 ani  şi care au manifestat, la început, simptome de depresie, alte tulburari psihice. Cercetătorii au plasat  în mai multe  camere mamele şi copii, fiecare având un cadou împachetat atractiv şi un sondaj pe care mama  urma să-l completeze. Unii copii, preţ de cinci minute, nu au deshis cadoul până când mamele lor nu au terminat de scris.  Psihiatrii au efectuat evaluarea atât a mamelor, cât şi a copiilor, fără a avea cunoştinţe despre starea de sănătate a copiilor sau temperamentul părinţilor.
Patru ani  mai tarziu, cercetatorii au scanat 92 de copii , respectiv au fost efectuate IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică). Prin comparaţie, la copiii care nu au avut atenţia cuvenită din partea mamelor, activitatatea hipotalamusului a fost mai mică, respectiv 9,2 la sută, faţă de acei copii care au fost  mult mai îngrijiţi de mamelor lor.

La copiii deprimaţi, mamele fiind mai reci cu aceştia, activitatea hipotalamusului a avut valori cuprinse între 6 şi 10,6 la sută mai mici.

Luby şi echipa sa va continua studiul după ce copiii vor fi mai mari pentru a vedea cum alte regiuni ale creierului se modifică în funcţie de modul în care sunt crescuţi. “Este clar că educaţia, atenţia unui părinte, nu este necesară doar pentru dezvoltarea copilului, ci şi aduce  modificări fizice creierului“, a spus Luby.

Sursa: financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu