"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

duminică, 16 decembrie 2012

Cuvinte de intelepciune pentru saptamana 16-23 decembrie16 decembrie
A înfrunta neadevărul
Atunci când Iisus întâlnea un neadevăr, El îl înfrunta. Timp de patruzeci de zile în deşert El a înfruntat fiecare gând pătruns de teamă, care i-a trecut prin minte. Dacă ai vrea să faci acest lucru timp de patruzeci de zile, s-ar putea să te trezeşti şi tu!
Minciunile trebuie înfruntate acolo unde sunt: în conştiinţă. Nu e suficient să înfrunţi doar minciunile care sunt rostite.
Trebuie să înfrunţi şi minciunile negrăite.
Aceasta este o importantă practică spirituală: înfruntă fiecare gând lipsit de iubire pe care l-ai avut vreodată despre tine sau despre ceilalţi.
Atâta timp cât aceste gânduri trec neînfruntate, te vei simţi separat de adevăratul tău Sine şi de adevăratul Sine al celorlalţi.

17 decembrie
Cum te adresezi celorlalţi
Înţelege că cel mai important lucru nu este ce faci sau ce spui. Este felul în care te comporţi şi le vorbeşti celorlalţi. Nu te adresa celorlalţi când eşti supărat. Aşteaptă până te simţi mai liniştit. Numai atunci când spui adevărul cu iubire, ceilalţi pot auzi ce ai de spus, fără a se simţi atacaţi.

18 decembrie
Ascultare interioară
Mulţi oameni spun toate cuvintele potrivite, dar nu înţeleg nimic. Ei nu fac decât să repete ce au spus alţii, ei citesc dintr-o carte. Nu sunt în comuniune cu propria lor experienţă, care este singurul loc în care poate fi găsită înţelepciunea autentică.
De aceea, Iisus şi alţi mari învăţători ne cer nu numai să studiem ceea ce spun tablele şi scripturile, ci şi să fim prezenţi în vieţile noastre, în aşa fele încât să ascultăm mereu îndrumarea Spiritului. Ei ne cer să cultivăm o relaţie directă cu Dumnezeu. Ei vorbesc despre proces, nu despre rezultat. Ne invită să luăm parte la un proces de ascultare interioară, prin care putem auzi adevărul şi putem acţiona pe baza lui. Ei nu ne spun dinainte care este acel adevăr, pentru că vor ca noi să-l descoperim în clipa prezentă.

19 decembrie
Două porunci
Iisus a ştiut că unii dintre noi vor întâmpina dificultăţi în a-şi aminti cele zece porunci, aşa că a decis să simplifice învăţătura de dragul nostru. El ne-a dat doar două porunci de care să ne aducem aminte: “Iubeşte-L pe Dumnezeu din toată inima şi cu toată mintea ta şi iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi.”
Pentru a-L iubi pe Dumnezeu, trebuie să înţelegem că Dumnezeu nu se afla numai în afara noastră, ci şi în interiorul nostru. El este în inimă şi în mintea noastră. El este împreună cu noi. Într- adevăr, iubirea şi prezenţa lui Dumnezeu sunt însăşi esenţa a ceea ce suntem. A-L iubi pe Dumnezeu înseamnă a ne iubi şi a ne cinsti pe noi înşine, precum şi a asculta şi a acţiona în spiritul îndrumării pe care o primim.
Dar, aşa cum Dumnezeu este esenţa noastră, El este, de asemenea, esenţa fiecăruia dintre fraţii şi surorile noastre. Şi fiecare dintre semenii noştri merită aceeaşi cinstire de sine, iubire şi respect pe care îl merităm şi noi.
A-L iubi pe Dumnezeu înseamnă să ne iubim şi să ne cinstim fratele şi sora şi să respectăm îndrumarea lor, precum şi acţiunile ce izvorăsc din ea.
Nu putem să-L iubim pe Dumnezeu şi, în acelaşi timp, să ne onorăm pe noi înşine şi pe aproapele nostru. Iubirea de Dumnezeu este intim legată de iubirea de noi înşine şi de iubirea pentru ceilalţi.

20 decembrie
Rădăcini şi ramuri
Dacă eşti un romantic, vei tinde către relaţii tragice. Romanticii au aşteptări atât de înalte unii faţă de alţii, încât e imposibil să se ridice la înălţimea lor. Dacă eşti un pesimist, vei tinde către relaţii care nu te emulează. Pesimiştii au aşteptări minime şi le întâmpină cu pasivitate. În timp ce romanticii intră şi ies dintr-o relaţie cu mare tam-tam, pesimiştii fac să crească rădăcini uriaşe în relaţii cărora le lipsesc energia şi intimitatea. Tu nu trebuie să alegi între o relaţie care are aripi, dar nu şi stabilitate, şi o relaţie care are rădăcini, dar nu şi aripi.
Oricare dintre aceste alegeri te limitează.
În schimb, fii conştient de tendinţă ta şi încearcă să o echilibrezi. Dacă rădăcinile tale sunt masive, trimite ceva energie în ramuri. Întinde mana şi asumă-ţi câteva riscuri.
Dacă te-ai supraextins şi te afli în plin necunoscut, trimite ceva energie înapoi în pământ şi împământează-te.

21 decembrie
A nu şti
Duminica e o zi de odihnă, o zi de meditaţie, o zi de pătrundere în interior. Este o zi în care să abandonezi trecutul, să ierţi, să renunţi la aspectele din viaţa ta care nu mai funcţionează. Este o zi în care să afirmi esenţa a cine eşti şi să te deschizi la o nouă viziune asupra viitorului. Nu e o zi de acţiune sau de analiză. Nu e o zi în care să poţi să înţelegi totul, sau să desăvârşeşti o treabă oarecare în exterior. Este o zi în care să fii liniştit şi să intri în comuniune cu tine însuţi.
Dacă primeşti această zi în divinaţie, în această perioadă nu-ţi va fi de folos să cauţi un răspuns la întrebarea ta. Vei găsi răspunsul atunci când vei înceta să-l mai cauţi. Aşa că, relaxează-te şi respiră adânc de câteva ori. Fă o plimbare lungă. Respiră doar, fii şi ai încredere că înţelepciunea ta interioară se a manifesta.
Citirea cărţilor nu este lucrare spirituală în sine. Cărţile ne ajută să înţelegem care este scopul călătoriei, dar ele nu întreprind călătoria în locul nostru.

22 decembrie
Sfântul Graal  
Colindam peste tot în lume, căutând iubirea ici şi colo, în această persoană sau în cealaltă. Căutăm peste tot, numai în propriile inimi şi minţi, nu.
Atunci când îţi dai seama că tu eşti Sursa acestei etern evazive iubiri pe care o cauţi, deţii cea mai importantă piesă a cunoaşterii, ce se afla la îndemâna ta. Ea te va scuti de multe călătorii inutile. Te va împiedica să apuci pe mii de drumuri care nu te duc decât către o fundătură, către promisiuni neonorate şi către scurtături care nu ajung niciodată nicăieri.

23 decembrie
Un avertizor de foc
Atunci când există durere în viaţa ta, automat te încordezi. Opui rezistenţă durerii sau lupţi împotriva ei. Din nefericire, acest lucru nu face decât ca durerea să persiste.
Prin experienţă, înveţi că singura cale de a depăşi durerea este să nu-i opui rezistenţă ci să o accepţi. Un mod de a începe să o accepţi, este să o vezi nu ca pe un atac împotriva ta sau ca pe o pedepsire, ci ca pe o comunicare care-ţi spune că ceva nu e în regulă. Ea este ca un avertizor de foc, care te trezeşte înainte ca focul să te cuprindă. Este un mesager ce-ţi spune că trebuie să reaşezi ceva în viaţa ta, ceva care s-a dezechilibrat.
Sursa:  Cuvinte de intelepciune pentru fiecare zi - Paul Ferrini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu