"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

duminică, 16 decembrie 2012

Alegerile ne apartin!”In fiecare zi, fiecare dintre noi face o multime de alegeri care vor avea impact asupra vietilor noastre. Unele dintre acestea sunt de mica importanta si ne vor influenta in urmatoarele cateva minute, ore, sau zile, in timp ce altele ne vor schimba complet cursul vietii. Unele alegeri sunt mai usor de facut, altele mai greu. Unele ne vor conduce direct spre succes, in timp ce altele ne vor aduce fata in fata cu esecul. Unele vor parea cutremurator de importante, in timp ce altele vor parea complet nesemnificative. Dar ce trebuie sa stim neaparat este ca fiecare alegere, importanta sau nu, usoara sau dificila, pe care o luam in mod individual sau colectiv, ne modifica cursul vietii.

Calitatea alegerilor noastre va hotara, daca ne vom lupta cu frustrarile, sau vom trai o viata extraordinara – viata visurilor noastre.

Capacitatea noastra de a face alegeri implica anumite drepturi si libertati. Daca putem alege, atunci putem determina ce decizii sa luam in legatură cu corpurile, sanatatea, relatiile, finantele si carierele noastre, cu vietile noastre sociale si cu credintele noastre spirituale.

Optiunea ne permite sa alegem, sa selectam, sa decidem intre posibilele cai de urmat. Sa mergem la dreapta sau la stanga. Sa mergem inainte sau inapoi, sa fim fericiti sau tristi, iubitori sau plini de ura, satisfacuti sau nemultumiti. Alegerea ne da puterea de a avea succes sau de a fi neampliniti, sa fim buni sau extraordinari, sa simtim placere sau durere.

Putem alege inghetata cu ciocolata sau cu vanilie, putem munci sau ne putem juca, economisi sau cheltui, putem fi responsabili de faptele noastre sau victime. Putem fi ocupati sau nu, fideli sau nu, disciplinati sau lenesi.

Putem merge pe o cale care sa ne reflecte Sinele nostru superior, sau pe una care sa ne reflecte sinele nostru inferior, in final, noi suntem cei care alegem.

Lucrul care ne face pe fiecare dintre noi speciali si ne deosebeste de toate celelalte forme de viata, este capacitatea de a ne cantari optiunile si de a face alegeri constiente, deliberate. Posibilitatea de a alege ar putea fi cel mai de pret dar al nostru.

Cand eram mai tineri, asteptam cu nerabdare sa ajungem la varsta la care sa nu mai trebuiasca sa facem ceea ce ni se spune. Consideram ca aceasta capacitate de a face propriile noastre alegeri era un dar nepretuit. Deabia asteptam ziua cand nu va mai fi nevoie sa respectam regulile parintilor, care ne fusesera impuse timp de ani de zile, si sa ne conducem vietile singuri. Asteptam momentul cand deveneam liberi si stapani pe propriile noastre destine, savurand acel moment hotarator, cand puteam alege cand sa ne trezim, cand si ce sa mancam, cand sa ne culcam – si cand sa nu facem toate astea.

Ca tineri adulti, dreptul de a alege insemna libertate. Capacitatea de a alege, presupunea posibilitati nelimitate pentru a ne crea un viitor plin de visele si dorintele noastre. Alegerea ne oferea speranta. Ne promitea o viata emotionanta – o viata in care am fi fost liberi sa gandim si sa cream orice ne-am fi dorit.

Ca tineri ce deveneau adulti, am facut alegeri pentru ca ne entuziasmau, pentru ca ne simteam bine, pentru ca ofereau promisiunea unei satisfactii, sau a unei recompense.

Cand suntem tineri e usor sa spunem: „O sa-mi indeplinesc visurile mai tarziu” sau „Anul viitor va fi anul meu de glorie”. Tineretea isi permite luxul sa creada ca „intr-o zi” vom ajunge, in mod miraculos, la destinatia din visurile noastre. Apoi se intampla insa ceva. Ne maturizam si realitatea cruda isi spune cuvantul: ziua pe care am tot asteptat-o, nu va veni in mod miraculos.

Prezentul nostru se bazeaza pe alegerile pe care le-am facut ieri si pe cele de acum trei zile, trei luni, sau trei ani. Nu ajungem sa avem datorii enorme, din cauza unei singure cheltuieli extravagante. Nici nu ne ingrasam cu 10 kg pentru ca mancam copios la o singura masa. Iar relatiile noastre, bineanteles ca nu se incheie peste noapte, in urma unei singure dispute mai aprinse. Suntem acolo unde suntem, din cauza unor alegeri subconstiente nepotrivite pe care le luam absolut in fiecare zi si care ajung sa formeze realitatea in care ne aflam.

Daca vrem sa intelegem mai bine cum am creat realitatea prezenta, nu trebuie decat sa vedem alegerile pe care le-am facut in trecut. Examinarea conditiilor actuale ne va demonstra ca am ajuns unde suntem, in urma rezultatelor deciziilor luate ieri, alaltaieri si in zilele anterioare. La fel, daca vrem sa vedem cum ne va fi viata in viitor, trebuie sa studiem alegerile pe care le facem astazi. Poate ca nu ne-am gandit niciodata la viata noastra in acest mod. Dar, este cert ca viitorul va depinde de deciziile luate de noi, chiar in acest moment!

Atunci, care este motivul pentru care cei mai multi dintre noi petrec atat de putin timp gandindu-se la alegerile pe care le fac? De ce, de multe ori, nu ne uitam in ambele directii, inainte de a porni inainte si nu cantarim toate optiunile posibile si consecintele acestora?

Vietile noastre nu sunt un joc de noroc la care avem ghinion – si nici nu sunt astfel, din cauza parintilor, a sotului, sau a sefului. Acest lucru are si avantaje si dezavantaje.

Dezavantajul este ca suntem singurii raspunzatori de viata noastra.

Avantajul este faptul ca noi si numai noi avem puterea de a ne schimba vietile – si o putem face înorice moment.

Este destul de simplu: daca vrem ca vietile noastre sa fie diferite, tot ce trebuie este sa facem alte alegeri. Cei mai multi dintre noi continuam sa facem aceleasi alegeri din obisnuinta, din confort, teama sau lene si apoi ne miram de ce nu obtinem rezultate diferite. Adevarul este ca suntem atat de ocupati de supravietuire, incat nici macar nu ne dam seama ca alegerile si actiunile noastre nu ne conduc spre implinirea sperantelor si a viselor. Suntem prea preocupati de rutina zilnica si preferam sa mergem pe calea cea mai usoara, mai cunoscuta, sau care opune cea mai mica rezistenta – chiar daca ne conduce spre un loc in care nu dorim, de fapt sa ajungem. Multi dintre noi se poticnesc in fiecare zi, incercand sa faca tot ce pot, fara a constientiza si a avea instrumentele necesare pentru a-si schimba cursul vietii. Apoi suntem uimiti cand ne trezim si descoperim ca, de ani de zile, luptam pentru aceleasi scopuri si dorinte si tot nu suntem acolo unde ne-am fi dorit.
Cei mai multi dintre noi au pierdut din vedere relatia care exista intre alegerile si actiunile noastre si rezultatele acestora. In loc sa ne asumam responsabilitatea pentru starea actuala a lucrurilor, devenim specialisti in a-i acuza pe altii, considerand ca e vina lor, atunci cand vietile noastre nu sunt atat de minunate pe cat ne-am asteptat.

Am putea chiar arata cu degetul spre altii, in loc sa vedem alegerile pe care noi le-am facut si care ne-au dus exact in locul în care suntem astazi. Daca nu suntem constienti atunci cand facem alegeri, nu vom face nimic altceva decat sa repetam tiparele din trecut.

Daca vreti sa va atingeti telurile si sa va creati viata pe care v-o doriti,va trebui sa faceti alte alegeri, care sa va conduca spre actiuni noi.

Invata sa pui Intrebari potrivite:
1. Aceasta alegere ma va impinge catre un viitor fericit, sau ma va tine blocat in trecut?
2. Aceasta alegere va duce la o viata implinita pe termen lung, sau va constitui doar o satisfactie de moment?
3. Sunt stapan pe propria mea putere, sau incerc sa multumesc pe altcineva?
4. Ma gandesc la ce este corect, sau la ce este gresit?
5. Aceasta alegere imi va aduce si mai multa energie vitala, sau imi va fura energia?
6. Voi folosi aceasta situatie ca pe un catalizator in cresterea si evolutia mea, sau o voi folosi pentru a ma pedepsi?
7. Aceasta alegere imi sporeste puterea, sau mi-o slabeste?
8. Este acesta un act de iubire de sine, sau un act de autosabotaj?
9. Este acesta un act de credinta, sau un act caracterizat de frica?
10. Aceasta alegere reprezinta manifestarea laturii mele Divine, sau a laturii mele umane?

Calitatea vietilor noastre este suma tuturor deciziilor noastre. Pentru a lua decizii de calitate, trebuie sa vedem limpede. Punandu-ne intrebari in legatura cu toate variantele posibile, devenim mai constienti si putem vedea mai clar eventualele rezultate ale actiunilor noastre. Cand va puneti aceste intrebari pe parcursul procesului decizional, vedeti imediat daca decizia pe care sunteti pe cale s-o luati este o expresie a partii voastre luminate sau a celei intunecate, daca alegerea provine din sperantele si visele voastre, sau din temeri si indoieli. Aceste intrebari va ofera intelepciunea necesara, pentru ca ce era inainte inconstient, sa devină constient, pentru ca sa puteti alege cu toata puterea ce vine din actul de a fi pe deplin constient.”

Sursa: Intrebari potrivite, Debbie Ford – editura For You

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu