"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

MeloterapiaMeloterapia isi are radacinile in adancul timpului....
Sa ne intoarcem imaginar, atunci, la inceputuri cand totul domnea intr-o armonie a sunetelor: cantecul pasarilor, murmurul apelor, vuietul cascadelor, suierul vantului, atunci cand omul incerca sa se puna in acord cu mirajul naturii, imita sunele existente in natura, canta la frunza ori isi confectiona din crengi fluiere si reda ciripitul pasarilor apoi cu descantece ( des cantece ) alungau boala, prin cantec chemau ploaia, aduceau succesul la vanatoare ori omagiau diverse evenimente. In traditia crestina ingerii canta si il slavesc pe Dumnezeu, muzica religioasa cum ar fi psalmii au puteri miraculoase de a alunga demonii. In mod intuitiv omul tuturor timpurilor s-a bucurat de darurile naturii si le-a folosit spre beneficiul sau. 

Inca din prima clipa a venirii pe lume primul tipat inseamna viata, viata este vibratie si sunet. Mama canta copilului ca sa-l adoarma si sa-l linisteasca. Primele silabe invatate sunt acorduri sonore iar apoi copii se joaca cantand; noi toti cand suntem tristi sau obositi sau bucurosi si fericiti ne umplem sufletul cu cantec. Omul tuturor timpurilor si-a "desfatat" auzul prin muzica. Fiecare limba vorbita are o muzicalitate proprie. Si pentru ca muzica actioneaza profund in substraturile constiintei noastre ar trebui sa se acorde mai multa importanta culturii muzicale

Iata un lucru interesant relatat de Anne Marie Ferrand- Vidal lingvist, neuropsiholog, psihanalist, presedinta fondatoare a Asociatiei Internationale de Meloterapie din Franta, "Exista persoane cu tulburari de vorbire manifestate prin vorbire atona, aritmica, afazica= uitarea cuvintelor ( aparute in urma unor afectiuni psihice sau stresuri emotionale, traumatisme craniene, accidente vasculare,etc )iar pentru remedierea acestor retarde lingvistice se foloseste muzicalitatea limbii materne, prozodia limbii adica tonurile, accentele, intonatia; se pot trata in acest fel tulburari de pronuntie, de vocabular, mutism, autism, afazii amnezice, etc."Ca si copii, deficientii pot invata vorbitul prin intermediul cantatului. O explicatie stiintifica ar putea fi aceea ca centrul vorbirii se gaseste pe emisfera cerebrala stanga in timp ce centrul cantatului este pe emisfera dreapta, corespendenta contralaterala a aceleiasi zone pe creier, sau mai probabil pentru ca in noi exista energie vibratorie iar muzica este sunet care vibreaza si interfereaza in lumea subtila a energiilor
Despre meloterapie, Edith Lecourt profesor de psihologie la Universitatea Louis Pasteur din Strassbourg si secretar general al Asociatiei de Meloterapie din Franta afirma: "Muzicoterapia constituie o parte a tehnicilor moderne de tratament a diferitelor categorii de afectiuni determinate de dificultati psihice si patologii mentale... Se pot obtine rezultate in psihoze profunde, in autism infantil si chiar in dementa senile."

Cel mai adesea muzica se prezinta ca un fundal sonor pntru sedintele de relaxare, sau in timpul masajelor terapeutice sau sedintelor de psihoterapie verbala; muzica cu diversele tonalitati, ritmuri este inglobata intr-un complex de practici menita sa creeze acea punte de comunicare intre corpul fizic, mental si emotional. Efectele benefice ale muzicii s-au facut simtite si asupra unor boli cardio-vasculare, afectiuni digestive, neurologice,etc. Dar peste un anumit prag sunetele devin nocive si pot ucide. La om s-a onstatat ca produc intr-o prima faza cresterea pulsului, palpitatii, perturba somnul, declanseaza crize epileptice, crize maniacale, etc; la tonalitati inalte urechea este prima afectata si se poate produce surditate- la 100 decibeli daca este suportata 30 minute. 
Prima asociatie de muzicoterapie a luat fiinta in SUA, in anul 1950 iar in 1953 a fost creata Internationala pentru Educatie Muzicala sub egida UNESCO. In prezent formarea artterapiilor este o activitate complexa ce se desfasoara sub egida Universitatii Rene Descartes din Paris iar diploma ce se emite are subtitulatura "Arta in terapie si psihopedagogie in Cultura, Educatie si Sanatate "

Meloterapia se practica in servicii speciale, bolnavii sunt supusi la inceput unor teste pentru a le cunoaste preferintele, cultura muzicala. Cum se desfasoara o sedinta de melotersapie? Se asculta pentru inceput o anumita muzica pentru a deprinde ritmul, mai intai ritmul propriului corp apoi cel al limbajului; o muzica potrivita starii spirituale a individului: daca prezinta stari de tristete, depresie, se vor asculta melodii lente, triste, la inceput; treptat se merge spre o muzica vesela, plina de optimism; durata unei sedinte este de 40-45 min o data pe saptamana. Munca terapeutului este deosebit de dificila si complexa; ea cere pregatire speciala, necesitand atat cunoasterea aspectelor neurologice cat si a celor psiho-afective pentru a putea intui si recunoaste starea de evolutie a individului.

Meloterapia se foloseste aproape in exclusivitate de muzica clasica
►pentru sedarea sistemului nervos: Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven, Uvertura operei Persival de Wagner.
►pentru reaxare: Apocalipsul animalelor de Vanghelis
►pentru destindere: Sonata pentru Flaut, alto si harfa de Debussy, Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin.
►pentru destindere neuro- musculara : Lacul Lebedelor de Ceaikovski, Serenada de Chopin, Simfonia Pastorala de Beethoven, Vis de dragoste de Liszt.
►pentru calmare, liniste: Anotimpurile de Vivaldi, Ave Maria de Schubert, Concertul Imperial de Beethoven,Valsurile lui Chopin.
►pentru insomnie: Variatiunile Goldberg de Bach.
►pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vitava de Smetana, Dimineata de Grieg.
►pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak.
►pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven, Corul pelerinilor de Wagner.
►pentru tratarea nevrozei astenice si tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart
►pentru calmarea marilor suferinte care apar in urma unor evenimente tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.
►o muzica tonica, optimista: Raspsodia maghiara de Lizt, Marele Vals din Tannhauser de Wagner, Actul Vdin Faust de Gounod.

Vocalizele reprezinta o excelenta gimnastica respiratorie:
►vocala A actioneaza asupra cutiei craniene, partilor superioare a plamanilor si corzilor vocale
►vocala E actioneaza asupra glandei tiroide, laringelui si corzilor vocale; se recomanda cantaretilor si actorilor.
►vocala I actioneaza asupra capului, nasului, laringelui, cutiei toracice, urechii; vibratiile fiind transmise in sus, contribuie la eliminarea produselor patologice din plamani si amelioreaza durerile de cap.
►vocala O actioneaza asupra cutiei toracice si plamanilor pe care-i stimuleaza; se recomanda bolnavilor pulmonari cronici, cantaretilor, artistilor.
►vocala U actioneaza asupra organelor abdominale ( stomac, ficat ), regleaza activitatea intestinelor; se recomanda in constipatie.
►consoana Mmm...are actiune asupra capului, sinusurilor; indicata in cefalee, sinuzita.

In toata valtoarea acestei vieti perene, in toata goana nebuna dupa agoniseala, in tot acest vacarm al asezarilor aglomerate, opriti o clipa timpul si bucurati-va de o farama de arta, fie ea pictura, sculptura, literatura,muzica sau pur si simplu natura vie, adevarata si daruiti sufletului amintirea inceputului !

Sursa: terapii-alternative.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu