"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

luni, 15 octombrie 2012

Lasa-ti copilul sa infloreasca!

Primul lucru pe care il ai de facut, atunci cand cresti un copil, este sa nu influentezi mintea copilului cu mintea ta distorsionata. Asta e primul pas pe care trebuie sa il intreprinzi. Da, un copil poate sa fie expus la multe alte minti corupte – posibilitatea e foarte prezenta, pentru ca minti corupte exista peste tot, in lume. Nu poti sa iti izolezi total copilul de asta. Dar cel putin, poti sa te asiguri ca nu este influentat de distorsiunea din mintea ta.

Acum intrebi – „Ce ar trebui sa fac? Cum sa fie educatia copilului meu? Cum ar trebui sa imi indrum copilul?”. Doar incurajeaza-ti copilul sa fie inteligent, sa fie constient. Fiecarei fiinte i-a fost data inteligenta necesara pentru a-si implini viata. S-a nascut o furnica – studiaz-o si vezi. Pare ca are toata inteligenta necesara pentru a trai pe deplin viata unei furnici. Poate ca nu va putea sa faca ce faci tu, dar ca furnica, are inteligenta necesara pentru a fi o furnica. La fel pentru orice creatura. Si tu ai inteligenta necesara ca sa iti trăiesti viata la potentialul maxim.

Problema este ca vrei ca acel copil sa fie inteligent in felul tau, nu in felul copilului. Conceptul tau de inteligenta este ca acel copil ar trebui sa se faca doctor. Poate ca ar fi un foarte bun tamplar, sau un artist, dar tu vrei ca el să se faca doctor. Nu pentru ca e nevoie de doctori in lume, nu pentru ca iti pasa asa de mult sa alini suferinta, incat vrei ca acel copil sa isi dedice viata ca doctor – ci pur si simplu pentru ca tu ai o idee in cap, ca, in structura sociala, un doctor sau un inginer inseamna un soi de prestigiu, sau vreo alta aberatie, pentru tine. Vrei sa iti traiesti viata prin copiii tai. Asta e un mod sigur de a distruge copiii. Un mod foarte clar de a distruge copiii.
Copilul tau nu are nevoie sa faca ceea ce ai facut tu in viata. Copilul tau ar trebui sa faca ceea ce tu nici macar n-ai indraznit sa te gandesti sa faci – ceva ce nici macar n-ai avut curajul sa formulezi sub forma de gand. Abia atunci va progresa aceasta lume si abia atunci se va intampla ceva.

Fiecare copil are inteligenta necesara pentru a-si trai viata pe deplin. Doar creeaza-le o atmosfera in care sa isi dezvolte inteligenta, mai degraba decat sa le impui propriile tale dorinte. Cand e vorba de a-i influenta, profesorii lor o sa aiba un rol in asta, prietenii si alte parti din societate vor avea un rol in asta. Nu poti sa faci nimic in această privinta; nu poti sa construiesti un sanctuar pentru copilul tau, sau si mai rau, un sanatoriu; dar ca parinte, poti sa joci un rol foarte important in a da voie inteligentei copilului sa infloreasca.

In primul rand, daca ti-a venit ideea ca, atunci cand se naste un copil, e vremea sa te apuci sa predai, atunci o sa distrugi copilul. Cand vine un copil in viaţa ta, e vremea ca tu sa inveti. Un copil doar priveste la viata. Pur si simplu, stai alaturi de copilul tau si uita-te la viata cu ochi noi. Singurul lucru pe care poti sa il faci, pentru copilul tau, este sa ii dai iubire si sprijin; inteligenta o sa se dezvolte. Asta e tot. Creeaza pentru copil o atmosfera iubitoare, adica o atmosfera vie si puternica, in care inteligenta va inflori in mod natural.

Daca vrei sa iti cresti bine copilul, primul lucru este sa iti dai seama ca tu trebuie sa fii fericit. In acest moment, oamenii nu stiu sa fie fericiti ei singuri. In fiecare zi, la tine acasa are loc o demonstratie de tensiune, de suparare, de frica, de teama, de gelozie. Lucrurile astea i le arati copilului tau. Ce o sa se intample? El o sa invete numai aceste lucruri. Daca ai cu adevarat intentia sa iti cresti bine copilul, trebuie mai intai sa schimbi felul tau de a fi. Daca tu esti incapabil sa te transformi pe tine insuti, atunci cum sa iti poti creste copilul?

 Sadhguru J. Vasudev

Sursa: http://magicinsight.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu