"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

luni, 15 octombrie 2012

Creierul indragostit


De ce ne dorim dragostea cu atata inflacarare, chiar pana in punctul in care am fi dispusi sa ne pierdem viata pentru asta? Pentru a afla mai multe despre nevoia noastra reala, fizica pentru dragostea romantica, Helen Fisher si echipa sa de cercetare au studiat, cu ajutorul RMN-ului functional, oameni indragostiti si oameni care tocmai fusesera parasiti.


Helen Fisher este "cercetatoarea iubirii". Pe baza cercetarilor sale, Helen a incercat sa raspunda la urmatoarele intrebari: De ce ne indragostim? Ce se intampla in corpul nostru, in mintea noastra atunci cand ne indragostim, iubim, sarutam? 
  
In urma unui studiu cu 28.000 de subiecti, Helen Fisher a descoperit patru tipuri de personalitati, ce influenteaza foarte mult modul cum ne alegem partenerii.

1.Exploratorii - sunt caracterizati de curiozitate, ei cauta mereu noul, iar personalitatea lor este influentata de hormonul dopamina.  

Cum ii recunosti: Exploratorii sunt aventurosi, gata oricand sa isi asume riscuri, foarte curiosi, creativi, spontani si pasionati de foarte multe lucruri, de la drumetii la teatru.

2. Constructorii – sunt caracterizati de nevoia de stabilitate, sunt persoane vertical, morale, iar personalitatea lor este influentata de serotonina.

Cum ii recunosti: Sunt conventionali, barbatii si femeile din aceasta categorie sunt foarte loiali; isi iau mereu precautii, sunt calmi si populari; se pricep foarte bine sa organizeze oameni sa isi creeze retele si sunt familisti convinsi. Au un program si reguli structe, sunt orientate catre detaliu si sunt foarte constiinciosi.

3. Directorii – sunt caracterizati de atitudinea decisa si capacitatea de concentrare; personalitatea lor este influentata de testosteron. 

Cum ii recunosti: Directorii sunt analitici si logici, decisi; sunt foarte competitivi si ambitiosi; nu le place sa isi piarda capul, preferand sa fie mereu cu mintea limpede si focusata. Din aceasta cauza sunt reci si retinuti din punct de vedere emotional. Dar cu toate acestea ei sunt barbatii si femeile care si-ar pune oricand viata in pericol ca sa salveze pe cineva aflat la nevoie.

4. Negociatorii – au deprinderi verbale bine dezvoltate si sunt sociabili; iar personaliatatea lor este influentata de estrogen.

Cum ii recunosti: Sunt foarte idealisti, altruisti si empatici. Au imaginatie bogata si de aceea privesc lumea in toata complexitatea ei. Sunt foarte calzi si iubitori si lasa sa se vada acest aspect al personalitatii lor, fara rezerve.

Studiul a aratat ca oamenii care faceau parte dintr-o anume categorie aveau preferinte clare si predictibile in privinta atractiei lor fata de cineva. Asadar, dupa cum spune Helen Fisher, a rezultat ca exploratorii sunt atrasi de exploratori, constructorii de constructori, directorii de negociatori si negociatorii de directori.

Sursa video: www.ted.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu