"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

marți, 9 octombrie 2012

Compasiunea


Atunci cand consideri ca cineva este intr-un necaz, cand cineva sufera, vrei sa il ajuti pentru ca iti este mila. Treci pe langa un cersetor si ii dai 1 leu pentru ca iti este mila de el.  Ai fost invatat ca este bine sa ajuti, sa fii un om bun. Nu spun sa nu ajuti un cersetaor insa mila se opreste la acel leu dat.

Compasiunea insa insemna sa vezi cealalta persoana, fie ca se afla in suferinta sau nu, asa cum e ea, si cand poti sa o intelegi total atunci incepi sa o simti. Incepi sa te simti in aceeasi situatie. Compasiunea apare atunci cand te pui in locul altcuiva atat de mult incat ceea ce i se intampla lui, simti ca ti se intampla si tie. 

Poti sa fii plin de compasiunea atat pentru cineva care este intr-o situatie dificila dar si atunci cand tu experimentezi o suferinta.

Sa luam doua exemple.

  •  Ramakrishna,  unul dintre cei mai mari filosofi mistici indieni ai secolului al XIX-lea, trecea de pe un mal al Gangelui pe celalat. Pe celalalt mal, cativa oameni bateau un pescar. Ramakrishna care era in mijlocul fluviului a inceput sa planga si sa strige: “Opriti-va, nu ma mai bateti”.  Cei care erau cu el in barca, discipolii lui, nu intelegeau ce se intampla si l-au rugat sa le explice. El a spus: “Ma bate acolo pe malul celalalt. Uitati-va”. Acestia s-au uitat si au vazut oamenii care bateau pescarul.  Iar Ramakrishna a spus: “Uitati-va acum la spatele meu”. Si au descoperit ca spatele lui era plin de semne. Discipolilor nu le venea sa creada, asa ca au mers pe malul celalalt si s-au uitat la spatele pescarului batut. Acesta avea aceleasi semne ca si Ramakrishna. 

  • Tu esti intr-o relatie cu cineva la care tii foarte mult; iubesti acea persoana. Insa persoana respectiva nu iti raspunde la fel, de fapt, te respinge, si nu te vrea, in ciuda sentimentelor tale. Aceasta este o sursa de suferinta si creaza in tine o rezonanta ce te face sa te simtiti respins, inferior, trist, ca nu esti demn de celalalt. Insa, daca in loc sa il invinuiesti pe celalalt sau sa te invinuiesti pe tine, te-ai linisti si ai fi plin de compasiune atunci ai transforma emotiile tale intr-o atitudine de acceptare. Asa cum tu ai posibilitatea alegerii tot asa are si cel care te-a respins. Intelegeti astfel ca persoana respectiva a facut cea mai buna alegere pentru ea.Astfel se intampla un lucru extraordinar. Pe masura ce ai o atitudine sanatoasa in a-ti accepta propriile reactii emotionale negative fata de orice se intampla in viata ta, lucrurile vor incepe sa se modifice si sa-si risipeasca energia. Constineta ti se va limpezi, pe masura ce iti amintesti ca ai posibilitatea alegerii. 

Prin pastrarea unei atitudini de compasiune fata de altii si fata de tine insuti, iti vei ridicati propriul camp vibratoriu. Atunci cand alegi compasiunea si acceptarea fata de orice eveniment din viata ta, acea alegere va aduce drept rasplata intelepciune si pace.

Iubire eterna din inima mea spre inimile voastre!
“ Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu