"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

joi, 4 octombrie 2012

Cartea zilei - "Drumul catre tine insuti", M.Scott Peck

Cartea lui M. Scott Peck, medic psihiatru cu o indelunga experienta in psihoterapie, vorbeste despre lucruri fundamentale legate de evolutia umanitatii actuale: gandire, constiinta, cunoastere si evolutie spirituala, alegeri facute in viata personala sau intr-un cadru organizat (institutie, societate), dar si despre "stiinta" lui Dumnezeu. 

Om de stiinta el insusi, autorul cauta sa inteleaga misterele Creatiei, fiinta umana ca parte a acesteia, calea spre credinta si spre pastrarea ei.

Caracterul rational al cartii - autorul recunoaste implicit faptul ca omului ii sunt necesare intr-un anumit stadiu "dovezile" - nu stirbeste cu nimic transcendenta subiectului acestei lucrari: cautarea lui Dumnezeu in toate manifestarile constiintei umane, pornind de la gandire si ajungand la etapele evolutiei spirituale care stau in fata omului, aflat astazi in Epoca Ratiunii. Ceea ce spera M. Scott Peck este ca urmatoarea epoca sa fie una a Integrarii, care sa cuprinda adevarul decantat din eforturile de cunoastere de pana acum, dar si cai noi de perceptie superioara, izvorate din apartenenta omului la o lume Divina.
Editura Curtea Veche, "Drumul care tine insuti" - M. Scott Peck

Fragment din carte:
"Sentimentul de a fi apreciat — „sunt o persoana apreciata" — este esential pentru sanatatea mintala si este o piatra de temelie pentru autodisciplina. Este un produs direct al iubirii parintesti. O astfel de convingere trebuie sa fie castigata in copilarie. Este dificil sa o dobandesti atunci cand esti adult. Reciproc, cand copiii au invatat prin iubirea parintilor lor sa se simta apreciati, este aproape imposibil ca vicisitudinile perioadei adulte sa le distruga spiritul. Sentimentul de a fi apreciat este o piatra de temelie pentru autodisciplina, pentru ca atunci cand cineva se considera pe sine insusi valoros, acel cineva va avea grija de sine insusi in toate felurile pe care le considera necesare. Autodisciplina inseamna grija de sine. De exemplu — pentru ca discutam despre procesul amanarii satisfactiei,  al programarii si ordonarii timpului — sa examinam chestiunea timpului. Daca ne simtim pe noi insine valorosi, atunci simtim ca si timpul nostru este valoros; si daca simtim ca timpul nostru este valoros, atunci vrem sa-1 folosim cum se cuvine."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu