"Tu esti iubirea mea, imi deschid inima in fata ta."

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Ai incredere in tine!

Increderea este posibila numai daca mai intai ai incredere in tine. Lucrul esential trebuie sa se intample mai intai in tine. Daca ai incredere in tine, poti sa ai incredere in oameni, poti sa ai incredere in existenta. Daca insa nu ai incredere in tine, nu ai incredere in nimeni si nimic.
Un om care are incredere in sine ajunge sa cunoasca frumusetea acestui lucru, ajunge sa stie ca, cu cat ai mai multa incredere in tine cu atat infloresti mai tare; cu cat esti mai relaxat, cu atat esti mai asezat si mai senin. Si e atat de frumos incat incepi sa ai incredere in tot mai multi oameni, deoarece cu cati ai mai multa incredere, cu atat linistea ta se adanceste, detasarea ta patrunde tot mai adanc, pana in miezul fiintei tale. Si cu cat ai mai multa incredere, cu atat plutesti mai sus. Omul care poate sa aiba incredere in altii, mai devreme sau mai tarziu va cunoaste logica increderii. Si pe urma, intr-o zi, va avea incredere in necunoscut.
Incepe prin a avea incredere in tine insuti, asta e lectia de baza, prima lectie. Incepe prin a te iubi pe tine. Daca nu te iubesti tu, cine o sa te iubeasca? Insa, ia aminte: daca te iubesti numai pe tine, iubirea ta va fi foarte saraca.
Un mare mistic Hillel a spus: "Daca tu nu esti pentru tine, cine o sa fie pentru tine? Daca esti numai pentru tine, ce sens poate sa aiba viata ta?". Doua formulari extrem de semnificative. Tine minte: iubeste-te pe tine, pentru ca daca tu nu te iubesti, nimeni nu te va iubi vreodata.

Nu poti sa iubesti un om care se uraste. Iar pe acest pamant aproape fiecare om se uraste, fiecare om se condamna. Cum sa iubesti un om care are o pozitie acuzatoare fata de sine? Nu te va crede. Cand el insusi nu se iubeste, cum indraznesti sa-l iubesti tu? El nu se poate iubi pe sine - cum poti sa-l iubesti tu? Te va suspecta de vreo inselatorie, de vreun joc, de vreun interes. Va suspecta ca vrei sa-l inseli in numele iubirii. Va fi foarte circumspect, precaut, iar banuiala lui iti va otravi fiinta. Daca iubesti un om care se uraste, incerci sa-i distrugi ideea despre sine. Si nimeni nu renunta usor la ideea lui despre sine; asta este identitatea lui. Se va lupta cu tine, va cauta sa-ti dovedeasca faptul ca are dreptate si tu gresesti. Cum sa distrugi ideea celuilalt despre sine? Asta este identitatea lui, asa se cunoaste el pe sine. Daca ii iei aceasta idee, nu va mai sti cine este. E prea riscant; nu poate renunta atat de usor la ideea lui. Iti va dovedi ca nu merita sa fie iubit, ca merita doar sa fie urat. Si la fel stau lucrurile si cu tine. Si tu te urasti; nu poti sa lasi pe nimeni sa te iubeasca. Cand cineva vine spre tine cu o energie iubitoare, te faci mic, iti vine sa fugi, ti-e frica. 
Dar cat timp poti sa te prefaci in fata unei persoane cu care traiesti in dragoste? Poti sa te prefaci la piata, la club - zambete, numai zambete. Poti sa joci un teatru grozav. Dar daca traiesti cu o persoana 24h, e obositor sa zambesti. Zambetul te oboseste, pentru ca e fals. E doar o miscare a buzelor, si buzele obosesc. Cum poti sa fii vesnic dulce? Amareala ta va iesi la suprafata. Asa ca amandoi veti cunoaste realitatea si falsitatea celuilalt.
Omului ii este frica sa fie intim. Sa fii intim inseamna sa lasi la o parte teatrul. Dar tie nimeni nu ti-a dat sentimentul ca esti iubit, si respectat, ca esti dorit, ca fara tine acest univers o sa-si piarda o parte din poezie, o parte din frumusete: va lipsi un cantec, va lipsi o nota, va ramane un gol - nimeni nu ti-a spus asta.
Si asta ma straduiesc eu sa fac aici: sa distrug neincrederea in tine care ti-a fost insuflata, sa distrug autocondamnarea care ti-a fost impusa, sa ti le iau si sa-ti dau sentimentul ca esti iubit si respectat, iubit de existenta. Dumnezeu te-a creat pentru ca te-a iubit. Te-a iubit atat de mult incat nu a rezistat tentatiei de a te crea. (...) Dumnezeu te-a pictat, te-a cantat, te-a dansat. Dumnezeu te iubeste! Daca nu vezi nici un sens in cuvantul Dumnezeu, numeste-l atunci existenta, numeste-l intreg. Existenta te iubeste, altfel nu ai fi aici.
Relaxeaza-te in fiinta ta, esti iubit si respectat de catre intreg. De asta intregul respira in tine, pulseaza in tine. O data ce simti respectul extraordinar, iubirea intregului si increderea lui in tine, vei incepe sa prinzi radacini in fiinta ta. Vei avea incredere in tine. Si numai atunci vei putea sa ai incredere in copiii tai, in partenerul tau de viata, in prietenii tai. Numai atunci vei putea sa ai incredere in copaci si in animale si in stele si in luna. Atunci nu va mai fi o problema de a avea incredere in asta sau in aia; vei avea incredere pur si simplu. Iar a avea incredere inseamna a fi religios.
Osho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu